2011-02-10 12:31:09• hírek • Szatmar.ro

A 22-es csapdája

Kaotikusnak nevezte Szatmárnémeti elöljárója azt a helyzetet, ami a törvényhozásban van.

Felháborodására az adott okot legutóbb, hogy bár a kormány egyik döntése értelmében a közalkalmazottak fizetését 15%-ban emelni kell, egy másik törvénnyel azonban meggátolják ezt. Nem első ízben osztotta meg a sajtóval a törvényhozókkal szembeni elégedetlenségét a polgármester. Elmondása szerint az utóbbi időben azonban egyre nagyobb problémát okoz az állami fizetésekből élők között az, hogy míg a többség a létminimum alatt él, létezik egy réteg, amely 6000-8000 lejes fizetéshez jut.

A nyitva hagyott kiskapuk nagy feszültséget kelthetnek az alkalmazottak között, de akár a vezetőség körében is. A probléma nem helyi jellegű, országos szinten felháborodást okoz a tény.

Mint megtudtuk, Szatmárnémeti polgármestere például 2 600 lejes fizetést kap kézbe, az alpolgármesterek néhány száz lejjel kevesebbet, míg a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó Helyi Adók és Illetékek Osztályának több alkalmazottjának keresete is eléri a már említett álomhatárt.

A városvezető elmondása szerint az elmúlt két évben a törvényhozók a fizetések kérdésén kívül mással nem is igazán foglalkoztak, mégsem született olyan döntés, ami építő jellegű lenne, vagy legalább alkalmazható.

Sorra születtek az olyan határozatok, amelyek már meghozatalukkor magukba foglalták azt az előírást, hogy ezek nem alkalmazhatóak addig, amíg a jövőben nem születnek újabb módosítások, törvények a kérdést illetően. A gépsoron gyártott törvények eleve nem használhatóak, valamilyen célból mégis meghozzák ezeket. A kormány már meghatározta például a foglalkoztatható alkalmazottak számát, a pénzügyminiszter azonban korlátozza erre az évre azt az összeget, amit az önkormányzatok felhasználhatnak, így 2011-ben például a költségek csupán 70-75%-a lesz lefedve, ami abszurd.


A megszorítások után a pénzügyminiszter is nyírbál
A megszorítások után a pénzügyminiszter is nyírbál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: